Spin off's

ZEVENBLAD


Van maart tot november kunnen we zevenblad eten!  En binnenkort, tussen juli en augustus kunnen we ook nog van zevenblad in bloei genieten.

Behalve dat zevenblad gezond is (met allerlei vitaminen en mineralen) hebben we geproefd dat het lekker is.  We hebben ontdekt dat het in pesto goed te gebruiken valt, en in een quiche lijkt het zevenblad op boerenkool.  Dus de volgende keer zal ik stamppot proberen te maken!

TIP 1:  Bij het oogsten: ik heb inmiddels uit ervaring en door het lezen in internet geleerd dat je het beste alleen de bladen plukt... In eerste instantie probeerde ik de plant met wortel en al eruit te trekken maar blijkbaar heeft dat geen zin. Bijkomend voordeel: minder grond mee...!
TIP 2: De stengels niet gebruiken.
TIP 3: Goed wassen en in zout water laten staan (tip uit internet)

 

Gini's Zevenblad Quiche


Ingrediënten:
5 plakjes bladerdeeg
2 kleine gesnipperde uien
2 teentjes gesnipperde knoflook
300 gr zevenblad
150 gr. geraspte oude kaas
110 gr. grof gemalen walnoten
3 eieren
125 ml kooksroom
olie
zout en peper
(komijn)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Volg de instructies voor het bladerdeeg. De bakvorm invetten met een beetje boter of olie. Hiermee heb ik een vierkante vorm van 22 cm bekleed.
Stoof de uien in wat olijfolie in een ruime pan tot ze glazig zijn, voeg het knoflook toe (en daarna de komijn indien gewenst). Voeg het zevenblad toe en kijk toe hoe snel het slinkt. Het zevenblad zal geen water uitlaten, om hem goed te koken voeg wat bouillon toe en laat die verdampen. Kook het gedurende ongeveer 10 minuten.  Meng de geraspte kaas en de noten erdoor.  Vul de quiche met dit mengsel.
Klop de eieren los met peper en zout en voeg de room toe. Schenk deze op het zevenblad mengsel en laat de zevenbladquiche in nog eens 30 minuten verder garen in de oven.
Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De Mariatuin wordt door vrijwilligers aangelegd en onderhouden. Iedereen is welkom om zijn bijdrage te leveren. Vrijwilligers kunnen zich melden bij Jeroen Spitteler of via email vredeskerk.mariatuin@gmail.com.

In dit blog houden we jullie van de voortgang van de werkzaamheden op de hoogte.