Onze Planten

Robertskruid


Geranium Robertianum, Ooievaarsbek  
meer info:  wikipedia | soortenbank


Waar komt de naam vandaan? Er zijn vele Roberts die de naamgever van deze plant kunnen zijn. Men gaat tot de elfde eeuw en dan is de plant genoemd naar de heilige Robert de Molesme, de stichter van de Cisterciënzerorde. Of in de zeventiende eeuw, dan is de Robert of Ruprecht, aartsbisschop van Salzburg, naar wie dit kruid genoemd is of is het Franse botanicus Robert de Toulon. Wie weet mag het zeggen.

Er is overeenstemming dat het een geneeskrachtig kruid is. Het is goed tegen ontstekingen. Het hele plantje wordt ingezet om er een thee, zalf, tinctuur, kompres of gorgeldrank van te maken. De plant wordt ook weleens in wijn gekookt. Meer hierover kunt u in de site van mens en gezondheid lezen.

Roos


Rosa 
meer info:  wikipedia | tuinadvies


Wat een mooi gezicht… een eenzame rode roos in de Mariatuin! Ronald wist ons te vertellen dat Heilige Theresia van Lisieux (ook genoemd Theresia van het Kindje Jezus) altijd met rozen is afgebeeld. De reden, ze beloofde op haar sterfbed dat ze vanuit de hemel rozen zou zenden. Andere heilige, misschien minder bekend in Nederland, die ook aan de roos doet denken, is Heilige Rosa van Lima, patrones van tuinmannen en bloemisten! Dus ook patrones van onze vrijwilligers die in de tuin werken of onze bloemen voor de kerk schikken!



Zevenblad


Aegopodium Podagraria 
meer info:  wikipedia | SoortenBank | Permacultuur NL


zevenbald Vandaag, 12 mei, troffen we het (on)kruid zevenblad dat de neiging heeft om wild en overvloedig te groeien. Het maakt sommige mensen wanhopig.... maar we zien veel mogelijkheden. Vooral toen Ronald vertelde dat zevenblad eetbaar is!; En inderdaad, een bezoekje aan internet leverde veel recepten op: pestos, quiches, soepen, enz. Eigenlijk alles wat met spinazie kan, kan ook met zevenblad! Ik heb al een paar, dat ik zal uitproberen. Als ze een succes worden krijgen jullie mijn eigen recepten.
zevenbald Update van 2 juni 2012; Het is een bijzonder mooie ervaring om onze zevenblad al in bloei te zien. De eerste bloemen zijn al verschenen..


Lelietje-van-Dalen


Convallaria majalis 
meer info:  wikipedia | SoortenBank


Bij het zoeken naar iets leuks om over dit lelietje te vertellen kwamen we deze leuke website tegen.  Het gaat over de naam van deze plant. Het lelietje-van dalen is ook als meiklokje bekend en er wordt zelfs een discussie gehouden over de juiste naam: lelietje-van-dalen of lelietje-der-dalen. Er is ook een leuk volkssprookje en zelfs een gedicht!
Wat minder leuk lijkt te zijn is dat het een giftige plant is, althans voor de konijnen van deze schrijver , maar ze ruiken wel lekker!
Andere gedichten vindt u hier
Mei staat voor de deur  |  Tuinpraat   |  Françoise   |  Van Moederdag tot Vaderdag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De Mariatuin wordt door vrijwilligers aangelegd en onderhouden. Iedereen is welkom om zijn bijdrage te leveren. Vrijwilligers kunnen zich melden bij Jeroen Spitteler of via email vredeskerk.mariatuin@gmail.com.

In dit blog houden we jullie van de voortgang van de werkzaamheden op de hoogte.